Follow us on Facebook

Blog

Thuiswerkers: Thuis gezette Tatoeages, Feiten en Fictie.

Er zijn in de wereld van Tatoeage verschillende onvermijdbare elementen, een daarvan is de zogenaamde "Thuiswerker"
Met de explosieve groei van populariteit en bereikbaarheid van tatoeages is het dus ook logisch dat steeds meer mensen zich geroepen voelen een poging te wagen aan deze eeuwenoude kunst. Persoonlijk vind ik dat iedereen die roeping voelt ook alle vrijheid dient te krijgen om een poging te wagen en zijn beste prestatie neer te zetten. Maar, let op, Ik zeg wel ZIJN BESTE PRESTATIE.

 

Luister, laten we eerlijk zijn, vroeger in die (goeie) ouwe tijd, was het vrijwel onmogelijk om iets te starten in de tatoeage wereld. het enigste wat jou tatoeage artiest hoefde te horen was dat je de kunst wilde leren, en dan werd je waarschijnlijk gelijk voor het leven uit zijn winkel verbannen.
Als je geluk had kreeg je op zijn best af en toe eens een tip.

Dus praktisch elke tatoeage artiest is thuis begonnen. Zelfs zwaargewichten vanaf Henk Schiffmacher tot Tattoo "Give-it-a-Name". Bijna elke bekende tatoeage artiest is begonnen in een extra slaapkamer of een bijna-schone huiskamer.

Nu ik de eerste waarheidsklap heb gegeven wil ik er nog maar een tweede klap achteraan gooien: Het gaan naar een thuiswerker in deze tijd is betekent dat je je portemonnee beslissingen laat meken, en nog belangrijker, je neemt je leven in je eigen handen. En dit is de reden waarom.

In 2006 is de gezondheidsdienst begonnen met het opzetten van een lijst van alle tatoeage studio's in Nederland. Al heeft dit niets te maken met de kwaliteit van een gezette tatoeage, het betekent wel dat elke professionele tattoo shop geinspecteerd word op basis van hygiene en de sterilisatie van inkt, naalden en de generale schoonheid van de studio. De uitzondering op deze regels zijn zoals je al snapt, de thuiswerkers.

Thuiswerkers worden gezien als hobbyisten die in hun vrije tijd hun vrienden familie voorzien van een tattoo. Daardoor is er helemaal geen controle op hun materiaal of de werkmethode. Alleen zei zelf weten hoe vaak hun naalden gebruikt zijn, of de houdbaarheiddatum van hun inkt al verlopen is en hoe hygienisch hun werkgebied is. In deze tijd van HIV, Hepatitis en andere overdraagbare besmettelijke ziekten, is dat duidelijk een naieve mentaliteit.

In het licht van de hoge concurrentie in de tattoo scène en de kosten van een licentie (welke ook betekent dat je een studio kan opstarten en runnen) gaan de meeste studio's hun best doen om aan de regels van de gezondheidsdienst te voldoen. Ze willen een goede, schone studio evenals reputatie. maar als deze regels niet worden toegepast dan moet de tatoeage liefhebber vertrouwen op de mentale moraliteit van de tatoeage artiest.

Even zo belangrijk is de kennis, het talent en de ervaring van de artiest. Deel van dit probleem is de mogelijkheid tot aankoop van tattoo machines en materialen via het internet. Om het maar simpel te zeggen, elke idioot die denkt dat het cool is om een tattoo artiest te zijn kan die spullen bestellen. Vaak met een desastreuze uitkomst.

Met een gemiddelde van ongeveer 10 keer per maand, komen er mensen binnen bij Second-Skin met de vraag, kan je hier iets van maken? Hij is door een vriend, kennis, maatje etc etc... gezet. Soms zijn deze tatoeage pogingen toereikend maar vaker wel dan niet zijn deze een regelrechte nachtmerrie. het resultaat is vaak een ongelofelijk lelijk plaatje, een traumatische ervaring voor degene die het plaatje heeft laten zetten en soms zelfs permanente huidschade.
Mijn agitatie over thuiswerkers is niet alleen hun onervaring, maar ook hun nonchalante houding over het doen van iets waar iemand voor de rest van zijn leven aan vast zit. Hoe kan iemand claimen dat hij een specialist is wanneer hij permanent iets verziekt waarvan een ander had gehoopt dat het mooi zou zijn?

Goede tatoeages zijn niet goedkoop, terwijl aan de andere kant een goede tatoeage ook niet moet betekenen dat je een lening moet afsluiten, het is waar dat tattoo studio's een hoger kostenplaatje meebrengen dan een thuiswerker maar dat komt omdat zei hogere kosten moeten dragen. Misschien is het een beter idee een tijdje te sparen voordat je voor een tattoo gaat. Wellicht kan je tatoeage in delen gezet worden voor een vast bedrag per keer of een uurprijs.

Onthoud dat wat je wilt een schone, mooie tattoo is, niets meer, maar zeker niet minder.

Ashton.